Direct contact? Bel: 0031 (0)475-581336

Home > Achtergrond Informatie > De Caique

De Caique

 

 

 

 

 

 

 

 

De Caique:

 

De Caique is komt voor in verschillende gebieden zoals: Zuid-Colombia, Brazilië, Bolivia, Ecuador en Peru. De Caique kent twee soorten, de roestkop Caique en de zwartkop Caique. Zoals de namen al omschrijven heeft de roestkop Caique een oranje “roest” kleurige kop, en heeft de zwartkop Caique een zwarte kop. Veder zijn beide soorten hetzelfde getekend. Ze hebben gele wangen die oranje uitlopen, en een witte buik. De vleugels zijn donkergroen gekleurd, verder hebben ze een geel, oranjeachtige dijen. De poten en snavel kunnen verschillen van kleur. De ene soort heeft een donkergrijze kleur en de andere soort lichtroze kleur. Een Caique heeft felle pupillen. Hun iris is zwart, met een feloranje ring eromheen.  Een Caique is van kop tot kruin gemiddeld 23 centimeter lang, en wegen gemiddeld 140 en 160 gram. Een Caique kan ongeveer tussen de 20 en 30 jaar oud worden.

 

Voor het houden van een Caique zijn geen Cités papieren verplicht.

Karakter:

Een Caique is een erg drukke, speelse en zelfverzekerde vogel. Dit soort heeft een erg hoog energielevel. Ze zijn erg goed in het opzoeken van uw grenzen. Een Caique en een kaketoe delen deze karakteristieke eigenschappen, en zijn dan ook een van de moeilijkste vogels om te houden in gevangenschap. Een goede opvoeding, maar zeker ook consuquent zijn daarin is van belang.

 

Caiques zijn echte clowns, en dol op spelen. Ze hebben daarom ook een grote sloopbehoefte. Ze zijn dol op speelgoed zoals: Papier, touw, en hout. Ook is deze soort erg sociaal en dol op knuffelen. Echter kan het soms wel zo zijn, als ze in de puberale fase zitten, hormonaal zijn, of geslachtsrijp (ongeveer tussen de 4 a 6 jaar) en dat ze dan territoriaal gedrag gaan vertonen rondom hun kooi of speelplaats. Ook kunnen ze rondom deze fase een partner kiezen. Dit is vaak een van de eigenaren. Als nadeel betekent dit dat de Caique zijn partner zal verdedigen. Wat voor ongewenst gedrag kan zorgen zoals, andere huisgenoten aanvallen en bijten. Dit is ongewenst gedrag, wat dus ook niet getolereerd mag worden. Deze soort kan dus erg eigenwijs zijn, en hebben een sterke eigen wil. Een goede opvoeding is daarom van belang.

 

Er zijn geen grote karakter verschillen tussen de roestkop en de zwartkop Caique, de roestkop Caique kan wat groter zijn, en is vaak wat rustiger. Maar dit verschilt natuurlijk per vogel.

 

Een Caique is geen prater, en kan dus lang niet zo goed praten als een “Grijze Roodstaart” maar staan er meer om bekend dat ze geluiden kunnen imiteren. Een Caique heeft een typisch geluid, ze maken een erg hoog geluid, en ze kunnen dan ook erg luidruchtig zijn.

 

Hoppen/springen:

Een Caique staat bekend om zijn “Hoppen” dit gedrag moet echter niet gestimuleerd worden, omdat ze hierdoor erg overprikkeld kunnen raken. Deze opwinding kan weer zorgen voor ongewenst gedrag zoals bijten of schreeuwen.

 

Voeding:

Een Caique is net als een Bonte Boertje een echte zaden eter, echter is een zaadmengeling niet hun hoofdvoer, omdat zaden niet alle voedingstoffen bevat die ze nodig hebben. Hun dieet, zoals bij alle papegaaien, bestaat uit een goede basisvoeding die alle voedingstoffen bevat die ze nodig hebben. Kiest u voor de Nutri-Berries dan heeft u het beste voer ter wereld voor alle papegaaien! Hier wordt een zaadmengeling aan toegevoegd, 1 eetlepel per dag, met maximaal 14% aan zonnepitten. Daar voegt u ook nog eens 3 keer per week een snufje maagkiezel en 1 thee lepeltje eivoer aan toe.  Hier mag natuurlijk verse groenten en fruit en noten aan worden toegevoegd. Omdat een Caique een vrij hoog energielevel heeft, mogen zij ook af en toe een extra nootje. Denk hierbij aan: Gepelde Walnoten, Macadamianoten, Cashew noten en Pecan noten. Let er natuurlijk wel op dat al deze noten ongezout zijn. Daarnaast onbehandeld en dus niet uit de supermarkt, koop deze bij een goede notenboer, of bij Dieca. Pinda’s zijn uit den boze en zijn erg giftig voor alle soorten papegaaien. Deze mogen dan ook niet gegeven worden!