Direct contact? Bel: 0031 (0)475-581336

Home > Achtergrond Informatie > Jardine papegaai

Jardine papegaai

 

 

De Jardine papegaai:

De Jardine papegaai kent een brede verspreiding, en komt voor in zowel Zuid- Amerika als Afrika. De Jardine papegaai is te herkennen aan zijn overwegend groene kleur, de uiteindes van deze groene veren zijn vaak zwart met name de vleugels zijn vaak net wat donkerder groen dan het lijf. Zowel hun voorhoofd, schouderpunten en dijen zijn feloranje gekleurd. Van snavel tot wangen hebben ze een donkergrijze tot lichtgrijze uitloop. Ook hun snavel heeft een lichtroze tot lichtgrijze aanzet, deze loopt meestal donkergrijs uit. De poten zijn overwegend donkergrijs van kleur. De ogen van deze soort zijn donkergroen, met een wit tot lichtgrijze rand eromheen.

Van kop tot kruin zijn ze ongeveer 28 centimeter lang. Ze wegen gemiddeld 340 gram, en kunnen ongeveer 30 jaar oud worden.

 

Voor het houden van een Jardine papegaai zijn momenteel nog geen cités nodig.

 

Voeding:

Een Jardine papegaai is net als Grijze Roodstaart en een Meyer papegaai een Afrikaanse soort. Calcium is daarom van belang. Dit omdat de Afrikaanse soorten minder calcium opnemen, waardoor er extra calcium moet worden toegevoegd aan hun dieet. Calcium heeft meerdere belangrijke functies, en ondersteunt het gehele lichaam. Een Jardine is een echte noten en fruit eter, zijn dieet bestaat uit een goede basisvoeding. Naast deze pellet voeding mag er ook een zaadmengeling aan worden toegevoegd.  Hier wordt nog maagkiezel en eivoer aan toegevoegd. Als extra mogen er dagelijks verse groenten, fruit en noten worden verstrekt. Houd er wel rekening mee dat een Jardine papegaai, net als een kaketoe gevoelig is voor vetzucht. Het is dus belangrijk om te kiezen voor noten die minder vet zijn, denk hierbij aan cashew, ceder, en hazelnoten.

 

 

Karakter:

Een Jardine papegaai is een leuke sociale vogel, ze zijn erg nieuwsgierig en speels. Echter kan deze soort ook een vrij pittig karakter hebben. Grenzen stellen en een juiste opvoeding is daarom van belang. Ook kan een Jardine papegaai goed praten, ze hebben een brede woordenschat en kan net als de Amazone papegaai vrij veel woorden en geluiden leren.

 

Ook is een Jardine dol op slopen, het zijn echte knagers en hebben dus een grote sloopbehoefte. Het is dus belangrijk om speelgoed aan te bieden zoals hout en karton.

 

De Jardine papegaai is erg geschikt voor als je twijfelt over de grote van een papegaai. Een Jardine papegaai in net een tussen maatje. Hij is wat groter dan de kleinere soorten, en wat kleiner dat de grotere soorten. De Jardine papegaai zit er dus net tussenin.