Direct contact? Bel: 0031 (0)475-581336

Home > Achtergrond Informatie > De Zonparkiet

De Zonparkiet

 

De Zonparkiet:

De Zonparkiet is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en komt ook voor in Afrika.  Deze soort behoort tot de familie van de Ara soorten en wordt ook wel Aratinga genoemd. De Zonparkiet is te herkennen aan zijn kleurrijke uiterlijk. De Zonparkiet is overwegend oranje, met geelgroene accenten op hun vleugels. De staart is en vleugel uiteindes zijn donkergroen en hebben een donkerblauwe uitloop. De ogen van deze soort zijn donkerbruin van kleur met een grijze ring eromheen. De snavel van deze soort is donkergrijs van kleur, en hun poten zijn overwegend grijs, met licht roze accenten.  Van kop tot kruin zijn ze ongeveer tussen de 29 en 31 centimeter lang. Ze kunnen ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud worden en wegen gemiddeld 120 en 135 gram.

 

Voor het houden van een Zonparkiet zijn momenteel nog geen Cités papieren nodig.

 

Voeding:

De Zonparkiet is een echte zaden eter, echter is een zaadmengeling niet zijn hoofdvoer omdat dit niet alle voedingstoffen bevat die ze nodig hebben. Hun hoofdvoeding bestaat namelijk uit een goede basisvoeding die alle voedingstoffen bevat die ze nodig hebben. Naast deze pellet voeding, mag er dagelijks een eetlepel zaad aan worden toegevoegd. Ook is deze soort dol op verse groenten en fruit. Naast dit dieet is het ook belangrijk om hier nog een maagkiezel en een eivoer aan toe te voegen.

Omdat de Zonparkiet onder de ara soorten valt, is deze soort dus ook net als de ara’s dol op noten. Deze mogen zo nu en dan ook toegevoegd worden aan hun dieet.

 

Karakter:

Een Zonparkiet is een erg sociale vogel, en is dan ook erg geschikt voor een gezin met kinderen. Echter staat deze soort er ook om bekend dat hij net als een ara graag alles uitprobeert, en daarmee zijn grenzen verlegd. Een juiste opvoeding is dan ook van belang. De Zonparkiet is geen prater, ze kunnen echter wel vrij druk en luidruchtig zijn. Ook heeft deze een vrij grote sloopbehoefte, en zijn de dol op speelgoed zoals hout, karton, leer, juten, kokos, bamboe en zeegras.