Direct contact? Bel: 0031 (0)475-581336

Home > Papegaaien Verzorging > Kortwieken

Slijtstokken  Douchen Kortwieken  Reinigen

 

Uw papegaai op de juiste manier kortwieken.

Over het onderwerp "kortwieken" zijn de meningen verdeeld. Dit komt vooral doordat veel papegaaien op de verkeerde manier zijn gekortwiekt.

Als u een papegaai als huiskamervogel wilt houden, is het verstandig om uw papegaai te knippen. Een papegaai heeft in huis niet de ruimte om goed te kunnen vliegen. Er schuilen veel gevaren in huis met alle gevolgen van dien. Papegaaien zien geen glas, hierdoor bestaat de kans dat hij tegen het raam vliegt en zichzelf verwondt. Alle ramen en deuren moeten gesloten blijven, als de papegaai vrij is. Het gebeurt helaas te vaak dat papegaaien wegvliegen. Een papegaai die een elektriciteitskabel als speelgoed ziet en deze doorbijt. Verbranding door bijvoorbeeld kachels, kaarsen, kokend water en hete pannen komen ook vaker voor dan u denkt.

Als uw papegaai geknipt is, kunt uw hem gemakkelijk leren om op een aangewezen en voor hem ingerichte speelplaats te blijven zitten. Tot dat u hem daar afhaalt en tijd met hem wilt doorbrengen. U heeft hierdoor de controle over uw papegaai. Ook kan uw papegaai fijn los mee naar buiten zonder het risico dat hij wegvliegt. Hierdoor wordt zijn wereld veel groter dan alleen de vier muren van uw huis. U en uw papegaai brengen meer tijd samen door en beleven veel meer plezier samen. Ook is het van belang voor de gezondheid van uw papegaai om zo vaak mogelijk buiten te zijn.


weetje:

  Ook papegaaien die binnen zitten hebben vitamine D nodig, en krijgen dit buiten in het zonlicht.


Verder is een papegaai van nature een klim en klauteraar en absoluut geen grote afstands vlieger.

Het vliegen wat een papegaai in de natuur doet is uit pure noodzaak, van slaapplaats opzoek naar voedsel en water. Verder gebruikt hij zijn vleugels bij het vluchten voor roofdieren. Dit is bij u in de huiskamer niet nodig. Het eten en drinken wordt in een bakje voor hem neer gezet en roofdieren zijn er niet. De rest van de tijd is een papegaai bezig met klimmen en klauteren, spelen en slopen. Hiervoor hoeft hij niet te kunnen vliegen.

Als u besluit om uw papegaai te (laten) kortwieken is het wel van belang dat dit op de juiste manier gebeurt. Er zijn namelijk verschillende technieken om een vogel te knippen. Uiteindelijk is er maar één goede manier om een papegaai te kortwieken en dat is de Amerikaanse techniek. Deze techniek ziet u hieronder op de foto.

Helaas zijn er nog veel plaatsen die op de ouderwetse, achterhaalde europese manier knippen, waarbij de papegaai na het knippen gewoon nog kan vliegen of veel hinder ondervindt van de veel te kort geknipte veren. Ook aan één kant knippen is niet goed, hierdoor gaat de papegaai draaien en kan hij zichzelf niet goed opvangen en netjes landen.

Als u twijfelt of vragen heeft over de verschillende manieren van kortwieken. Of als u uw papegaai gratis op de juiste manier geknipt wilt hebben, bent u bij ons aan het juiste adres.

Mocht u beslissen om uw papegaai toch niet te knippen, bieden wij een alternatief om uw papegaai toch mee naar buiten te kunnen nemen en dat is het aviatortuigje. Deze zijn er in verschillende maten.

Hieronder vindt u de diverse maten die bij ons verkrijgbaar zijn.

Petite           

Agapornide 75 / 110 gram

X small        

Bonte Boertje, Caique 110 / 190 gram

Small           

Blauwvoorhoofd Amazone, Timneh Grijze roodstaart 190 / 425 gram

Medium       

Congo Grijze roodstaart, Edelpapegaai, grotere Amazones 425 / 600 gram

Large          

Blauwgele Ara, grote Kaketoes 600 / 1000 gram

X large         

Groenvleugel Ara 1000 /1600 gram

 

Webshop