Direct contact? Bel: 0031 (0)475-581336

Home > Papegaaienkooi / huisvesting

Huisvesting van een Papegaai in een kooi en op een Java boom.

Een papegaai heeft niet genoeg aan alleen een kooi, maar heeft ook een speelplaats nodig. Daarnaast is het belangrijk waar u deze neerzet in uw huis, woning of appartement.

Veel papegaaien staan met hun kooi in de huiskamer, slapen daar en de kooi is tevens ook hun speelplaats. Dit is niet de juiste manier om een papegaai te huisvesten. Veel papegaaien vertonen hierdoor gedragsproblemen in de vorm van verdediging van hun kooi en schreeuwen of bijten door slaap tekort. In de natuur slapen de papegaaien 12 uur. 's Avonds rond 18:00 uur gaat de zon onder en 's ochtends om 06:00 uur wordt het weer licht. Het biologische systeem van een papegaai is hier ook op ingericht. Wij als mens hebben gemiddeld acht uur nachtrust nodig om goed te kunnen functioneren. Als een papegaai in de huiskamer staat met zijn slaapkooi moet hij verplicht in ons ritme meegaan. Want in de huiskamer is 's avonds altijd licht en geluid. En omdat een papegaai een prooidier is, kan hij onder deze omstandigheden niet slapen. Een doek over de kooi is dan ook niet voldoende, deze houdt wel licht tegen maar geen geluid.

Daarom is het verstandig om de kooi in een aparte ruimte te plaatsen. Bijvoorbeeld een kamer waar u, als de papegaai gaat slapen, niet of nauwelijks meer komt. Zodat uw papegaai rustig kan gaan slapen en aan zijn nachtrust toe komt.


weetje:

Dat een papegaai minimaal 11 uur nachtrust nodig heeft om goed te kunnen functioneren.


Helaas staan er ook nog veel papegaaien met hun kooi of speelplaats voor een raam. De reden die de eigenaren dan geven is vaak, "Dan kan hij lekker naar buiten kijken". Maar een papegaai kijkt liever niet naar buiten. Buiten ziet een papegaai zoveel gevaren en bedreigingen dat hij er onzeker en onrustig van wordt. Ook is de papegaai dan gedurende de hele tijd dat hij voor een raam zit heel alert en dit is voor uw papegaai vermoeiend en vervelend.

Zet de kooi of de speelplaats van uw papegaai altijd op een beschutte plaats. Het liefst in een hoek zodat er minimaal 2 zijdes van de kooi of java boom geen bedreiging kunnen vormen en uw papegaai deze niet in de gaten hoeft te houden. Zo creëert u veel meer rust en zelfverzekerdheid bij uw papegaai.

Verder is de kans dat het tocht bij een raam erg groot. En als een papegaai ergens niet tegen kan is het wel tocht. Uw papegaai kan hierdoor ernstig ziek worden, denk hierbij aan verkoudheid of zelfs longontsteking. 

Het volgende probleem wat zich voor kan doen is het verdedigen van zijn kooi. Ook wel territoriumgedrag of territoriumdrang genoemd. Doordat een papegaai altijd in en om de kooi zit, speelt en slaapt is de kans groot dat hij deze gaat verdedigen. De papegaai heeft hier eten, drinken en speelgoed. En daardoor voelt de papegaai zich hier goed, deze kooi is zijn enige vertrouwde omgeving. Er is dan ook geen reden voor uw papegaai om uit zijn kooi te komen of ervan weg te willen gaan. Zodra u in de buurt van of in de kooi komt zal hij dan ook bijtgedrag vertonen. Hiermee heeft hij geleerd om u op afstand te houden van zijn veilige haven.

 

Door de kooi in een aparte ruimte neer te zetten waar u 's avonds niet meer komt en zijn speelplaats in de vorm van een javaboom of standaard in uw huiskamer te plaatsen, voorkomt of herstelt u dit veel voorkomende probleem. De speelplaats kan een standaard zijn, maar wij adviseren altijd een javaboom aan die veel meer mogelijkheden bied. Daarnaast is een javaboom duurzamer en heeft een natuurlijke uitstraling. Doordat het echte bomen zijn, verschillen de diktes en de vormen van de takken. Hierdoor heeft uw papegaai veel meer beleving tijdens het spelen. Ook kunt u deze boom uitdagend aankleden met touw en speelgoed.

 

Webshop