Direct contact? Bel: 0031 (0)475-581336

Home > Achtergrond Informatie > De Kaketoe > Geelkuif Kaketoe

Geelkuif Kaketoe

 

 

De Geelkuif Kaketoe:

De Geelkuif Kaketoe is afkomstig uit Indonesië, maar wordt steeds vaker gezien in Australië.  Deze soort is te herkennen aan hun gele kuif. Verder is zijn verenkleed volledig wit, en hebben ze een donkere snavel met vaak donkerbruine ogen. Vrouwtjes kunnen echter vaak wat lichtere ogen hebben. Maar dit is niet altijd het geval.

De Geelkuif Kaketoe is ongeveer van kop tot kruin 30 cm lang, en weegt gemiddeld tussen de 400 en 500 gram. Echter zijn er 3 soorten Geelkuif Kaketoes bekend, de “kleine” Geelkuif Kaketoe, de middelgrote Geelkuif Kaketoe, en de grote Geelkuif Kaketoe ook wel de triton genoemd. Dit betekent dat ze natuurlijk kunnen verschillen in grote en gewicht. Deze soort kan gemiddeld tussen de 40 a50 jaar oud worden, dit is natuurlijk afhankelijk van de leefomstandigheden.

 

Voor het houden van een Geelkuif Kaketoe is Cités 1 nodig. Dit omdat de Geelkuif Kaketoe als kwetsbaar is gemarkeerd op de wereldranglijst bedreigde diersoorten.

 

De karaktereigenschappen verschillen per Geelkuif Kaketoe. Zo neigt een grote Geelkuif Kaketoe meer richting de karaktereigenschappen te gaan van een Witkuif Kaketoe, wat betekend dat ze wat drukker en aanwezig kunnen zijn. Zo neigt de kleine en middelgrote Geelkuif Kaketoe weer meer richting de karaktereigenschappen van een oranje kuif kaketoe, wat betekend dat ze wat rustiger zijn. (Echter verschilt dit natuurlijk per vogel, en zijn er altijd uitzonderingen) Het zijn erg speelse en actieve vogels en houden van uitdagen. Ook deze soort heeft een grotere prikkel tot schreeuwen als ze eenmaal geslachtsrijp zijn, hormonaal zijn, of in de puber fase zitten. Ze proberen steeds de grens op te zoeken, en deze te verleggen. Een juiste opvoeding is dan bij dit soort dan ook zeker van belang.

 

De Geelkuif Kaketoe is net als de Witkuif Kaketoe erg gevoelig voor prikkels, alles wat om hem heen gebeurd heeft invloed op hun gedrag en zij kunnen hierdoor overprikkeld raken. Een Geelkuif Kaketoe is een erg sociale vogel, en vaak een allemans vriend. Dit maakt deze soort, mits hij een rustige stabiele thuisbasis heeft een geschikte gezinsvogel.