Direct contact? Bel: 0031 (0)475-581336

Home > Papegaaien Verzorging > Douchen

Slijtstokken  Douchen Kortwieken  Reinigen

 

 Regelmatig douchen met uw papegaai voorkomt plukgedrag.

 Iedereen die een papegaai heeft zou eigenlijk moeten weten dat het regelmatig douchen een absolute noodzaak is en bij de basis verzorging van een papegaai hoort.

De vochtigheid in hun natuurlijke leefgebieden is heel hoog, bij ons in huis is die vochtigheid vele malen lager. Door de droge lucht bij ons in huis, droogt het verenpak en de huid van uw papegaai uit. Waardoor de papegaai als eerste moeilijker door de rui heen komt. Ook kan het uitdrogen van de huid jeuk veroorzaken, dit kan een van de redenen zijn waarom een papegaai zich kan gaan plukken.


Weetje  

Vochtigheid in het amazone gebied is 83 tot 91 %

gemiddeld bij ons in huis minder dan 50 %


Iedere papegaai heeft een vetlaag over de veren, deze vetlaag heeft hij als doel, dat als hij in de natuur nat regent, altijd nog kan vliegen. Anders zou hij een prooi voor roofdieren zijn. Om door deze vetlaag heen te komen is het noodzakelijk om uw papegaai dan ook daadwerkelijk mee te nemen onder de douche met een water temperatuur van ongeveer 38 graden. Hiermee komt u door deze vetlaag en bereikt het water ook de donsveren en de huid, daar waar het juist zo belangrijk is. Het nat spuiten met bijvoorbeeld een plantenspuit heeft dan ook absoluut niet het gewenste resultaat. Het water wat hier uit komt is nevel en de temperatuur is hierdoor altijd te laag. Door het regelmatig douchen met uw papegaai zal het stof wat de papegaai produceert en bij zich heeft tot 80% minder zijn. Met als voordeel dat hij er minder last van heeft, maar ook u 80% minder stof in huis heeft van uw papegaai.

Let op!!!

Laat uw papegaai nooit zonder toezicht onder de douche zitten, hij mag niet te veel water binnen krijgen of drinken onder de douche, dit kan levensgevaarlijk zijn.

 

Om het verenpak van uw papegaai in een goede conditie en mooi te houden, is het noodzakelijk om minimaal drie keer per week met hem onder de douche te gaan. De papegaai heeft graag een stabiel en eigen plekje onder de douche en zit liever niet op bijvoorbeeld uw hand, dit is te onstabiel en kan hem erg onzeker maken. Om het voor u en de papegaai prettig en makkelijk te maken, verkopen wij douchestokken. De douchestok is gemaakt van PVC en een zit gedeelte van antislip, zodat uw papegaai ondanks het water toch een goede grip blijft houden. De douchestok is gemakkelijk op tegels, douche of glaswand te bevestigen doormiddel van vier sterke zuignappen.

Om beter door de vet laag te komen en de veren van uw papegaai een mooie glans te geven is er ook een speciale verenshampoo te koop. Wij raden u aan deze feathershine shampoo maar eens per vier tot zes weken te gebruiken.

U kunt de shampoo met uw handen verdelen over de veren van uw papegaai en het daarna goed uitspoelen met schoon water. Als uw papegaai het niet fijn vindt dat u hem aanraakt tijdens het douchen, kunt u de shampoo ook verdunnen met warm water en in een spuitflacon doen, en uw papegaai in spuiten. En daarna eveneens goed uit spoelen. U zult zien dat de kleuren veel intenser worden en dat de veren een mooie glans krijgen. Tevens zorgt de Aloë vera ervoor dat de huid van uw papegaai zacht en soepel wordt zodat hij makkelijker door zijn rui perioden komt.

 

Webshop