Direct contact? Bel: 0031 (0)475-581336

Home > Achtergrond Informatie > De Edel papegaai

De Edel papegaai

 

De Edel Papegaai:

Een Edel Papegaai is de enige papegaaisoort waar je aan het uiterlijk kun onderscheiden of het een man of een vrouw is. Vrouwtjes zijn namelijk rood van kleur met blauwe accenten en mannetjes zijn groen van kleur met blauwe accenten. Ook de snavels verschillen van elkaar. Zo heeft de man een feloranje snavel, en het vrouwtje een zwarte snavel. (Bij de geboorte kunnen deze kleuren van de snavel nog afwijken, maar dit kleurt later bij)

 

Een Edel Papegaai kan gemiddeld tussen de 40 en 50 jaar oud worden, en ze wegen gemiddeld tussen de 400 a 500 gram. Van kop tot kruin zijn ze ongeveer tussen de 35 en 40 centimeter.

 

De afkomst is afhankelijk van de soort Edel Papegaai. Er zijn namelijk verschillende soorten Edel Papegaaien, die qua uiterlijk minimaal verschillen maar afkomstig zijn uit verschillende gebieden. Zo komen ze voor in Nieuw-Guinea en op vele eilanden rondom Nieuw-Guinea, de Molukken eilanden en worden ze ook gezien in Australië.

 

Voor het houden van een Edel Papegaai zijn momenteel nog geen Cités papieren verplicht.

 

Voeding:

Een Edel is een echte fruit eter. Hun voeding bestaat in de natuur dan ook uit 60% uit fruit. Denk hierbij aan tropische fruit zoals: Ananas, mango, papaja, bessen, banaan, en perziken etc. Bij het huisvesten van een Edel Papegaai dient hier dus ook rekening mee gehouden te worden. Het perfecte dieet bestaat uit: Fruit, een goede basisvoeding. Hier wordt nog een zaadmengeling, maagkiezel en eivoer aan toegevoegd.

 

Omdat het dieet van een Edel Papegaai met name uit fruit bestaat, kunnen ze wat gevoeliger zijn voor noten. Dit omdat ze dit niet vaak eten, en hierdoor wat sneller aanleg hebben voor vetzucht.

 

Karakter:

Niet alleen qua uiterlijk verschillen man en vrouw dus duidelijk van elkaar, maar ook qua karakter. Zo is een vrouwtje vaak veel dominanter dan een man. Dit verschilt natuurlijk per vogel maar een vrouwtje staat er in tegenstelling tot de man om bekend, dat zij een vrij pittig karakter kan hebben. Als de vogel een juiste opvoeding heeft gehad, is zowel het mannetje als vrouwtje een vrij makkelijke vogel.

 

Over het algemeen is een Edel Papegaai een leuke rustige huiskamer vogel. Deze soort kan vrij goed praten en imiteren. De Edel Papegaai heeft net als de Grijze Roodstaart en de Amazone papegaai een vrij brede woordenschat. Maar ook een Edel Papegaai kan flink schreeuwen, net als alle andere papegaaien kan ook een Edel Papegaai wel eens schreeuwen. Echter als deze soort geslachtsrijp is, hormonaal zijn of in de puber fase zitten kan deze prikkel tot schreeuwen wat hoger zijn en moet hun volume dus zeker niet onderschat worden. Over het algemeen houdt de Edel Papegaai niet zo van kroelen als bijvoorbeeld een Groenvleugel Ara, natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen maar aaien over de rug vinden ze vaak heerlijk.

 

Ook kan een Edel Papegaai net als een Grijze Roodstaart vaak territoriaal gedrag vertonen, dit betekent vaak dat ze hun kooi verdedigen. Dit gedrag mag dan ook niet getolereerd worden.

Dit gedrag is te voorkomen, door meerdere plaatsen te creëren. Dit zodat hij/zij niet 1 plaats als territorium gaat zien. Zoals ook de Grijze Roodstaart, heeft ook de Edel Papegaai meerdere plekken nodig om gelukkig te kunnen leven. Eigenlijk zou elke papegaai een aparte slaapkooi en een aparte speelplek moeten hebben. Maar juist de Grijze Roodstaart en de Edel Papegaai zijn huiskamer vogels die dit zeker nodig heeft. Belangrijk is dat er een speelplaats gecreëerd wordt met voldoende uitdaging.

 

Sloopbehoefte:

Een Edel Papegaai is geen echte sloper, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Soldaten Ara (ara’s in het algemeen) of een Witkuif Kaketoe (Kaketoes is het algemeen) Het betekend hierdoor echter niet dat ze helemaal niet van slopen of spelen houden, alleen ze zijn vaak net wat zuiniger op hun speelgoed dan overige soorten. Het is dus wel belangrijk om ze deze mogelijkheid aan te bieden. Ook is een Edel Papegaai dol op speelgoed zoals foerageer speelgoed, ze zijn gek op uitdagingen.