Direct contact? Bel: 0031 (0)475-581336

Home > Achtergrond Informatie > De Grijze Roodstaart

De Grijze Roodstaart

 

 

De Grijze Roodstaart:

De Grijze Roodstaart is oorspronkelijk afkomstig uit west en midden Afrika. Deze soort is te herkennen aan zijn vrijwel volledige grijze uiterlijk, met zoals zijn naam al omschrijft een rode staart. Verder hebben ze een donkergrijze snavel en poten. De ogen van deze soort zijn licht van kleur met een donker pupil, Rond de ogen hebben ze een lichtgrijze huid. Van kop tot kruin zijn ze ongeveer tussen de 35 a 40 centimeter lang, en wegen ze ongeveer 350 en 450 gram.

De grote en het gewicht is afhankelijk van de grote van de Grijze Roodstaart. Zo zijn sommige Grijze Roodstaarten wat kleiner, en sommige wat groter. Dit heeft niets te maken met een ander soort, maar net als bij de mens heb je bij de grijze grootstaart grote en kleine Grijze Roodstaarten. Een Grijze Roodstaart kan gemiddeld tussen de 40 en 50 jaar oud worden. Een Grijze Roodstaart is een van de bekendste huiskamervogels wereldwijd die gehouden wordt in gevangenschap.

 

Voor het houden van een Grijze Roodstaart is Cités 1 nodig. Dit omdat een Grijze Roodstaart als kwetsbaar is gemarkeerd op de wereldranglijst bedreigde diersoorten.

 

Voeding:

Een Grijze Roodstaart behoord net als de Meyer papegaai en de Jardine papegaai tot de Afrikaanse soorten. Calcium is daarom van belang. Dit omdat de Afrikaanse soorten minder calcium opnemen, waardoor er extra calcium moet worden toegevoegd aan hun dieet. Calcium heeft meerdere belangrijke functies, en ondersteunt het gehele lichaam. Verder is een Grijze Roodstaart dol op noten en bessen zoals moerbei bessen. Hun dieet bestaat uit een goede pellet voeding, waaraan een zaadmengeling, maagkiezel en eivoer aan wordt toegevoegd. Verder mogen ze natuurlijk dagelijks extra noten, groenten en fruit.

 

Karakter:

De Grijze Roodstaart is een rustige vogel en gemakkelijk op te voeden als je deze kromsnavel als baby koopt. Wel heeft deze papegaai als kanttekening dat hij vaak een bepaalde voorkeur heeft voor 1 persoon of enkele personen binnen het gezin. Het is wat we noemen een "eenkennige" vogel. Daarom is het belangrijk om dit soort papegaaien goed te laten socialiseren om dit te beperken. Een goede uitleg in het houden van deze papegaai, over het gedrag en zijn opvoeding is dus erg belangrijk.

 

Helaas is een Grijze Roodstaart niet de meest geschikte papegaai voor een gezin met kleine kinderen. De Grijze Roodstaartpapegaai is een wat onzekere vogel, vooral bij druk gedrag. Rennende, schreeuwende kinderen in een hoge energielevel worden echt geen vriendjes van een Grijze Roodstaart. Deze kromsnavel houdt wat meer van rustige mensen die zelfverzekerd zijn.

 

Papegaaien in het algemeen zijn intelligente dieren. En deze huiskamer vogels zijn geen huisdieren om altijd in een kooi te moeten leven. Dan komen ze namelijk een hoop te kort en kunnen wij er op den duur echt niet meer van genieten. Vooral papegaaien met territorium drang zoals ook de Edel Papegaai. Ook de Grijze Roodstaart, heeft meerdere plekken nodig om gelukkig te kunnen leven. Eigenlijk zou elke papegaai een aparte slaapkooi en een aparte speelplek moeten hebben. Maar juist de Grijze Roodstaart is een huiskamer vogel die dit zeker nodig heeft. Belangrijk is dat er een speelplaats gecreëerd wordt met voldoende uitdaging. (Van de website)


 

Deze pratende papegaai, heeft een brede woordenschat en kan veel woorden en geluiden leren!

 

Verkenkleed:

De Grijze Roodstaart staat bekend om zijn poederveren. Zij produceren een poeder waarmee ze hun verenkleed verzorgen en onderhouden.  Elke papegaai heeft deze klier, alleen de kaketoe en de Grijze Roodstaart staan erom bekend dan zij net wat meer produceren.  Zij zijn daarom ook niet geschikt bij allergieën voor stof, of problemen met de luchtwegen.